.
News Update :
Home » » Penganjuran Perlawanan Pertunjukan Negara-Kelab Menurut Undang-Undang

Penganjuran Perlawanan Pertunjukan Negara-Kelab Menurut Undang-Undang

23 Jul 2013 4:06 pm

hasutan
Pakaian pasukan yang mewakili negara menggunakan bendera Malaysia, dan bukan logo FAM.
1. Penganjuran perlawanan pertunjukan (exhibition match) tidak membawa apa-apa manfaat kepada sukan bolasepak malah menafikan peluang pasukan bolasepak kebangsaan untuk meningkatkan kedudukan ‘ranking’ melalui perlawanan persahabatan kelas ‘A’.
Perbuatan ini telah menghindar pembangunan sukan bolasepak, dan perbuatan ‘menghindar pembangunan sukan’ bolasepak boleh mengakibatkan pembatalan atau penggantungan pendaftaran Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).
Menurut Seksyen 20(1)(3), Akta Pembangunan Sukan 1997:
Pesuruhjaya boleh membatalkan atau menggantung pendaftaran sesuatu badan sukan jika Pesuruhjaya berpuas hati bahawa badan sukan itu—
(e) menghindar pembangunan sukan tertentu itu dan demi kepentingan awam pendaftarannya patut dibatalkan atau digantung;
2. Perbuatan menggunakan bendera Malaysia pada pakaian pasukan yang mewakili negara untuk melawan sebuah pasukan bertaraf kelab merupakan satu “kecenderungan menghasut”.
Menurut Seksyen 3(1)(a), Akta Hasutan 1948:
Sesuatu “kecenderungan menghasut” ialah kecenderungan-
(a) bagi mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja atau Kerajaan;
Penghinaan terhadap Raja atau Kerajaan merupakan “kecenderungan menghasut”, dan ia merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 4(1)(a), Akta Hasutan 1948:
Mana-mana orang yang-
(a) melakukan atau cuba melakukan, atau membuat apa-apa persediaan untuk melakukan, atau berkomplot dengan mana-mana orang untuk melakukan, apa-apa perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut, atau, jika dilakukan, akan mempunyai kecenderungan menghasut;
Jika disabitkan, pesalah kali pertama boleh dijatuhkan hukuman maksimum RM5,000 ringgit atau penjara selama 3 tahun atau kedua-duanya sekali.


tiadabendera
Pasukan Indonesia XI tidak mengenakan pakaian yang menggunakan apa-apa bendera atau lambang negara mereka ketika menentang Liverpool.


Sumber : Rimau XI

1 comments:

Anonymous said...

Duck CAM!

Post a Comment

 
© Copyright Matbola NetworkMAT BOLA2012-2013 | Design by MatBola Network | Powered by Matbola Network.